Här om veckan läste jag att politikerna har implementerat en lag om att unga människor under 15 år inte skulle få rätt till preventivmedel. 2005 kom det en lag som säger att den som har samlag med någon som är under 15 år ska dömas för våldtäkt mot barn (http://www.dagensmedicin.se/(RoxenUserID=f139e871ec02c37e82db594abbf805f8)/nyheter/2009/04/17/bodstrom-sagar-hammarstran/index.xml). Så enligt lagstiftningen är den som är under 15 år ett barn och den som har sex med en som är under 15 år riskerar att bli åtalad för våldtäckt. Vidare innebär detta att om en barnmorska eller läkare som skriver ut p-piller till flickor under 15år, begår ett brott och kan leda till att de kan åtals för medhjälp till våldtäkt anser vissa politiker. För ungdomar som är 15 år och som har flickvänner under 15 år innebär detta att han inte skulle kunna ha sexuell umgänge med sin flickvän utan att riskera att åtals för våldtäkt.

Vice chefåklagare Mikael Hammastrand vill åtala all vårdpersonal som skriver ut preventivmedel till barn under 15 år, skriver Sydsvenskan (http://sydsvenskan.se/vetenskap/halsa/article426570/Vill-atala-for-p-piller-till-unga.html).
Vidare säger han att skriva ut preventivmedel skulle främja sexuell aktivitet.

Det är framför allt ett föräldraransvar anser jag, att prata med sina barn om vad som är viktigt att veta när deras barn börjar att bli mogna för sexuella aktiviteter eller när de ska inleda ett förhållande. Inte ska vi tillåta samhället styra över våra barns sexualitet också! Tankarna förs över till individsfriheten. Hur fria är vi egentligen om vi ska tillåta politikerna styra över vår sexualitet. Om ungdomar, även om de är under 15 år, vill av egen vilja ha sex med varandra, skulle inte vi tillåta det? Sexualitet är något som vi har med oss från födelsen och något som är det mest naturliga för människan. Varför ska vi låta politikerna ta oss den rättigheten i från oss? Är det inte så att just sådanna förbjud leder till ökade våldtäkts siffror?
Eller en ännu mer relevant fråga... Hur hänger det där med att skriva ut p-piller till barn under 15 år med våldtäckt? Förstår inte kopplingen riktigt...

Det kanske är så att Mikael Hammarsten följer Påvens syn på preventivmedel...det vill säga, förbjud kondom då de bara leder till ökade HIV-smittade...Bra tänkt...eller inte.

0 Responses to "Ska vi förbjuda barn under 15 år att ha sex?"