Jag tillhör de som tror på att vi skapar vår verklighet utifrån våra tankar och att dessa tankar styr många gånger vårt handlande mer än vad vi tror och vill erkänna. Våra negativa tankar sätter käppar för hjulet i vårt handlings-utrymme och bygger murar som är helt onödiga.

Många av de alternativa eller själv hjälpsböcker tar upp just detta ämnet, tankens kraft. De flesta sådana böcker som jag har läst skriver om hur våra tankar styr våra liv, genom den sk skapelseprocessen. Denna process börjar med en idé som börjar i tanken, sedan börjar man ge idén eller tanken en mentalkonstruktion i vårt medvetande i form av mentala bilder. Denna idé leder så småningom till en fysisk handling. Till sist blir handlingen vår verklighet det vill säga, våra tankar och handlingar blir vår verklighet.

Om man börjar fundera på denna skapelseprocess och ser hur vårt medvetande fungerar är det inte så svårt att förstå hur vissa människor som har upplevt traumatiska händelser, tänker. De här människor förtränger dessa upplevelser, eller i värsta fall utvecklar andra psykiska sjukdomar så som tex schizofreni, ångest eller personlighetsstörningar. Den mänskliga kroppen är otrolig på det sättet att den bildar försvarsmekanismer för att reglera obalansen. Detta görs på oftast omedvetet. Psykiska sjukdomar är oftast förenade med negativa tankar och beteenden och det blir svårt för individen att ta sig ur sinverklighet. Man skulle kunna säga att försvarsmekanismer är en följd av en rad negativa upplevelser som bidrar till negativa tankemönster som i sin tur ger upphov till allvarliga psykiska sjukdomar,vilket utgör dessa människors verklighet.

Som tur är, har inte alla varit med om traumatiska upplevelser, men de flesta har någon gång tänkt negativa tankar, både om sig själva och om sin omgivning. Varför det är det lättare att tänka negativa tankar om sig själv och så svårt åt andra hållet?, det vill säga att tänka positiva tankar om sig själv. Kan det vara så att det ligger så djupt strukturerad i vår kultur att inte ha bra tankar om sig själv? Har vi fått lärt oss från början att det inte anses vara ok att ha höga tankar om sig själv?
De flesta skulle nog hålla med mig om att gamla tankemönster blir man inte av med på några dagar, det har ju tagit en hel livsstil att åstadkomma dessa tankemönster. För att ändra spår måste vi först medvetengöra de gamla negativa tankemönster och sedan sakta men säkert börja tänka åt andra riktningen. Så fort vi har förändrar gamla tankemönster kan vi börja att tänka nya, fräscha och positiva tankar om oss själva och om vår omgivning. Om vi väljer att rikta uppmärksamheten på positiva bilder och tankar är det inte så svårt att åstadkomma i stort sätt vad som helst i våra liv! Kan vi människor åstadkomma allvarliga sjukdomar av alla de slag, kan vi alltså med andra ord också skapa samma sak fast tvärtom, om ni förstår vad jag menar....

Hittade det här citatet på nätet av en slump DU SER INTE VÄRLDEN SOM DEN ÄR UTAN SOM DU ÄR
......eller kanske var det mina tankar som förde mig till den här hemsidan :p http://www.kjellhaglund.com/vara_tankar.htm






0 Responses to "Tankens kraft"