Här om dagen såg jag ett program som handlade om bristen på tillgång av färskt vatten runt om i världen. Bland annat visade de en indianfamilj från Bolivia som inte hade tillgång till färsk, drickbart vatten. Familjen som bestod av mamma, pappa och två barn hade redan förlorat ett barn pga. dålig hyggen. Flickan i familjen som är 8 år, var mobbad i skolan för att hon var en ”smutsig ungen”. Ingen ville vara med en ”negra” (betyder svart på spanska). De hade inga pengar till att betala en anslutning till den kommunala vattenanläggningen. Det ironiska var att familjen bodde precis i närheten av denna anläggning så de kunde se massviss av vatten rinna ut från anläggningen. Flickan frågade pappan varför inte de kunde få lite vatten därifrån. Pappa svarade att det tyvärr inte gick för det vattnet var bara för de rika som hade råd att betala för det.
Den kommunala vattenanläggningen i Bolivia är idag privatägd av ett utländskt företag. För att familjen ska kunna ansluta sig till vattenanläggningen måste de betala en summa som motsvarar en hel årslön för dem. Det innebär att de aldrig skulle ha råd till anslutningen.
Jag som har tagit förgivet att vatten är en självklarhet för oss människor. Jag trodde i mitt naiva huvud, att vatten var en mänsklig rättighet. Det är ju nämligen så att jorden har så mycket vatten att erbjuda så varför ska alla betala för det? Jag förstår att det kostar pengar att dra ledningar osv. Men varför ska vissa människor dra nytta av det? Vem har gett dessa människor rätten till att ta betalt för vatten? Är det för att de har pengar och pengar innebär makt!
I Bolivia har vattentillgången privatiserats för att regeringen ska slippa ta ekonomiskt ansvar för det. Privatisering innebär i det här fallet högre vattenpriser där bara vissa får tillgång till det men att de rikare blir rikare och de fattiga blir fattigare…
En annan sak som jag reagerade väldigt starkt på i samma program var att i Indien hade Coca Cola byggt upp nya fabriker ute på landsbygden. Nybyggnationerna ledde till att bönderna som lever i närheten blir helt utan vatten därför att fabriken suger åt sig deras vatten. Coca Cola menade att den sjunkande vattennivån inte berodde på de utan på andra förhållanden. Det överflödiga vatten som kom ut från Coca Cola fabriken slängdes ut i naturen. Vatten som inte längre var brukbart. Från och med den dagen bojkottar vi Coca Cola…
Önskar att jag kunde göra något för alla de som inte har tillgång till färskt, dricksvatten, mer än bara skriva några rader om problemet.
I U- länder där det råder brist på vattentillgången kommer vattenpriset att vara dyrare än bensinpriset om några år. Vattnet kallas för det blåa guldet för att det är det som de rika kan tjäna pengar på i framtiden.

0 Responses to "Bristen på vatten"